Kostgangers

Het keerpunt

De afgelopen maanden werkten we aan een serie verhalen voor Amnesty International, Het Keerpunt. In iedere aflevering hoor je een mensenrechtenactivist over het moment waarop hij of zij niet langer toe kon kijken, maar besloot om in actie te komen. 

Een cruciaal moment, omdat het onomkeerbaar de richting van hun leven heeft bepaald. In een vorig leven studeerden ze, hadden ze een baan of droomden van een mooie carriere. Nu houden ze zich bezig met rechtszaken, leven ze in angst omdat ze een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt, of moeten ze juist dealen met de fysieke en mentale gevolgen van martelingen. 

De serie Het Keerpunt bestaat uit 3 uitzonderlijke verhalen van gewone mensen die in actie kwamen.

Elżbieta Podleśna protesteert tegen neonazi’s en de haatcampagnes van de Poolse regering tegen de LHBTI-gemeenschap, maar dit is niet altijd zo geweest…

Seán Binder besloot als vrijwilliger een aantal maanden bootvluchtelingen op Lesbos te gaan helpen. Volgens hem de normaalste zaak van de wereld. Maar de Griekse autoriteiten dachten daar heel anders over. En daarom hangt Seán nu een gevangenisstraf van 25 jaar boven het hoofd.

Leyla en Arif Yunus strijden al decennia voor de mensenrechten in hun land Azerbeidzjan. De tol die ze daarvoor betalen valt nauwelijks te onderschatten: gevangenschap, marteling en uiteindelijk vertrek uit hun moederland. Ze wonen nu in Nederland maar blijven niettemin op hun hoede.

Post a comment: