Kostgangers

AUDIOTOUR: 360° WOII NINO

Samen met Fresco Sam-Sin en het NINO in Leiden maakten we een online audiotour over het verleden van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toen de oorlog uitbrak ging dit instituut niet dicht, een opvallend contrast met de universiteit Leiden, die in 1940 haar deuren moest sluiten. Gedurende de oorlog werden publicaties gerealiseerd door het NINO, en in nauwe samenwerking met de vereniging Ex Oriente Lux (EOL) werden er cursussen en lezingen georganiseerd. Het is daarbij opmerkelijk hoe groot de belangstelling was voor deze activiteiten. Op het hoogtepunt kende de vereniging EOL meer dan 3.000 leden, veel meer dan ooit daarna. Het lijkt of er tijdens de donkere oorlogsjaren sprake was van een ware vlucht in cultuur en geschiedenis.

Aan de hand van een interactieve 360 graden foto van de directiekamer van het instituut, leren bezoekers van de website meer over het wel en wee van een klein wetenschappelijk instituut tijdens de oorlog.

Hoe stelde men zich op ten opzichte van de bezetter? Welke medewerkers werden afgevoerd? Wie leek zich te profileren als NSB-er? Gaf men de eigen wetenschappelijke carrière voorrang? Of toonde men zich solidair met collega’s die hun ontslag namen als protest tegen het Duitse bewind.

Kijk en luister via:

https://thingsthattalk.net/nl/t/ttt:TWbLGA

Post a comment: